Er zijn twee factoren waarop de maximale hypotheek is gebaseerd: hoeveel je mag lenen ten opzichte van je inkomen en ten opzichte van de waarde van de woning. Hierbij speelt de woonquote, genaamd financieringslasttabel, ook een rol en deze wordt jaarlijks vastgesteld. De woonquote is het percentage dat je mag besteden aan woonlasten. Hierbij zal het toetsinkomen van de partner die de minste inkomen heeft in 2021 voor 90% meetellen voor het financieringslastpercentage. Daarnaast wordt het inkomen voor 100% meegenomen bij de bepaling van het gezamenlijke inkomen en de maximale hypotheeklening.
Er is al jaren een stijging te zien in het verschil in besteedbaar inkomen tussen tweeverdieners en alleenverdieners, met als gevolg van belastingwijzigingen.
Hieronder een overzicht van diverse veranderingen:
Het hogere toetsinkomen lijkt positief, maar het is belangrijk om ook naar diverse kanttekeningen te kijken. Als een partner in 2020 modaal verdient en de andere partner het minimum loon verdient, blijft de maximale hypotheek in 2021 gelijk. De stap van 2019 (70%) en 2020 (80%) liet zien dat ook niet elk huishouden erop vooruit is gegaan.
Bekijk daarom alle feiten die er voor jou gelden en maak een plan. Een hypotheek passend maken vergt maatwerk en een goede planning. WIM hypotheken adviseert jou hierbij graag. Neem gerust vrijblijvend contact op via het contactformulier of bel naar 085 0656871. Liever mailen? Geen probleem. Dat kan naar info@wimhypotheken.nl.
Vul het formulier in en wij zullen zo snel mogelijk contact met jou opnemen.