Een starter op de woningmarkt is iemand die voor het eerst een huis koopt en nog nooit met een hypotheek te maken heeft gehad. Als starter komt er veel op je af. Naast de keuzes die je maakt in de aankoop van het perfecte huis, maak je de keuze voor de perfecte hypotheek. Waar begin je? Waar moet je op letten? Wat betekenen de termen? Welke hypotheek past bij jou?
Dit is waar Wim Hypotheken om de hoek komt kijken! Wim Hypotheken helpt jou als starter bij het afsluiten van de perfecte hypotheek. Wist je bijvoorbeeld dat je als starter met een lineaire of annuïtaire hypotheek recht hebt op hypotheekrenteaftrek? Ook jij kunt recht hebben op een Starterslening!
Om starters te helpen een huis te kopen, is door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVNG) de Starterslening in het leven geroepen. Voor jou als starter betekent dit dat wanneer jouw maximale te lenen hypotheekbedrag ontoereikend is om een woning aan te kopen, de Starterslening zorgt voor een financiële overbrugging. De Starterslening zorgt hiermee voor een aanvulling op de reguliere hypotheek van je eerste koophuis en ‘dicht’ het gat tussen je maximale hypotheek en de prijs van je woning. Sinds 1 januari 2017 is overigens de combinatielening aan de Starterslening toegevoegd; hieruit wordt de verplichte aflossing betaald. Door deze regeling kun je deze aflossing, net zoals de aflossing van je reguliere hypotheek, meenemen in je hypotheekrenteaftrek. Dat is mooi meegenomen!
Om voor een Starterslening in aanmerking te komen is er een aantal voorwaarden opgesteld waaraan je moet voldoen. Gemeenten mogen deze voorwaarden gedeeltelijk zelf opstellen, waardoor ze per gemeente kunnen verschillen. Zo bepaalt de gemeente onder andere de maximale hoofdsom van de Starterslening. Let op: niet alle gemeenten bieden de Starterslening aan. Informeer daarom bij jouw gemeente of ze de Starterslening aanbieden en wat de voorwaarden zijn.
Houd bij een Starterslening rekening met het volgende:
Tip: Bekijk of jouw gemeente de Starterslening aanbiedt en bereken het bedrag dat je kunt lenen op de website van SVN.
Heb je een Starterslening, dan vinden er 4 hertoetsmomenten plaats: na 3, 6, 10 en 15 jaar. Tijdens deze momenten wordt er gecontroleerd of je nog steeds in aanmerking komt voor de Starterslening. Blijkt uit de hertoetsing dat je niet langer recht hebt op de lening, dan moet je gaan aflossen. Dit kan financiële gevolgen hebben. Wim Hypotheken helpt jou bij de hertoetsing van de lening en begeleidt jou bij de aanvraag van de Starterslening.
Wil je meer informatie over de Starterslening? Vraag dan meer informatie aan bij jouw gemeente of neem contact op met Wim Hypotheken. Wij zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kunnen jou goed begeleiden bij het aanvragen en regelen van de Starterslening. Maak een direct afspraak of stel je vraag via ons contactformulier.
Let op. Op dit moment is de starterslening in combinatie met duokoop alleen verkrijgbaar in Hoorn. Op korte termijn zal deze combinatie ook beschikbaar zijn in andere plaatsen.
Vul het formulier in en wij zullen zo snel mogelijk contact met jou opnemen.